Käytiin vuoden alussa ihmettelemässä miten Ann Arborissa, Michiganissa eletään. Ann Arbor on Detroitin vieressä, vähän kuin Porvoo Helsingistä katsoen. Kuukauden visiitillä ehti saada pintapuolisen kuvan paikallisten tavoista ja tottumuksista. Kuten arvata saattaa, arki rakentuu auton ympärille. Sillä mennään kaikkialle ja yhdyskuntarakenne on sellainen, että autottomalle monet asiat ovat vaikeita. Julkinen liikenne (junat ja bussit) on vähäistä, joten mukavuudenhalusta joutuu tinkimään jos niitä käyttää. Palveluissa sen sijaan löytyy, USA on palveluyhteiskunta.

USA:n terveydenhoitojärjestelmä eroaa oleellisesti Suomen järjestelmästä. Jokainen amerikkalainen joutuu ostamaan Terveysvakuutuksen. Työnantaja tyypillisesti osallistuu kustannuksiin. Pienituloisille on oma liittovaltion rahoittama ohjelma MedicAid ja yli 65-vuotialle Medicare, joka sekin on liittovaltion rahoittama (U.S. Treasury).

Terveysvakuutuksilta vaaditaan että tietyt ennaltaehkäisevät palvelut sisältyvät vakuutuksen perushintaan, eikä niistä voi laskuttaa erikseen. Tällaisia palveluita ovat tietyt yleiset rokotukset, verikokeet, ruokavalioon liittyvä neuvonta, kolestrolitasojen mittaus, lihavuuteen liittyvä neuvonta ja keuhkosyövän seulonta. Oleellista tässä listassa on, että ennaltaehkäisy nähdään valistuksena ja mittauksina, eli asiaintila todetaan ja annetaan neuvoja miten pääset eteenpäin. Mitään pitempiaikaista elintapaohjausta ei näyttäisi vaadittavan. Maksusta näitä varmasti löytyy, Amerikassa kun ollaan.

Terveysvalistusta jaetaan MyHealthfinder web-sivujen avulla. Sivuilla annetaan terveysohjeita erilaisiin tilanteisiin. Ohjeita on syöpää sairastaville, sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen, ylipainoon ja sukupuolitauteihin. Terveysohjeiden lisäksi Doctor Visits – välilehdeltä löytyy ohjeet miksi ja milloin on syytä käydä lääkärin pakeilla. Healthy Living otsakkeen alta löytyy terveelliseen elämäntapaan liittyvä materiaali eli tutut mielenterveys ja sosiaaliset suhteet, ravinto, liikunta, turvallisuus ja sukupuoliterveys. Tämän lisäksi löytyy odottaville äideille oma  ohjesivusto.

Jos asioita vetää yhteen ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kannalta, niin tilanne USAssa on aika lailla Suomen kaltainen. Tutkimuksia, selvityksiä ja valistusta on runsaasti tarjolla. Tästä huolimatta vuosien 2017-2020 välisenä ajanjaksona amerikkalaisista oli 41.9% ylipainoisia, kun  vuosituhannen vaihteessa ylipainoisia oli 30.5%. Tämäkin esimerkki osoittaa että valistuksen tie on kuljettu on loppuun, on aika siirtyä puheesta tekoihin.

Kiinnostuitko aiheesta, ota meihin yhteyttä!