Tässä blogitekstissä haastattelemme Inka Mannojaa, jolla on vankka kokemus terveysliikunnasta ja elintapaohjauksesta. Inka tekee yhteistyötä kanssamme.

Inka, millainen koulutustausta sinulla on?

Olen valmistunut lähihoitajaksi, tämän jälkeen opiskelin vielä liikunnaohjaajaksi (yamk) ja minulla on myös pedagogiset opinnot eli ammattiopettajan pätevyys.

Entäpä työkokemus, mitä on tullut tehtyä?

Olen toiminut vuodesta 1998 liikunnanohjaajana sekä yksityisellä että julkisella puolella. Olen ohjannut sekä yksilöitä että ryhmiä. Tämän lisäksi olen vastannut liikuntaohjelmien suunnittelusta erilaisille kohderyhmille. Ja sitten tietysti elintapaohjausta kuusi vuotta, jossa tein sisältöä, ohjasin etänä ja hoidin asiakastapaamiset. Nyt täällä Omniassa toimin suunnittelijaopettajana hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvillä kursseilla. Vastaan kurssikokonaisuuksista, hankin opettajat ja opetan itsekin.

Mitä oppia elintapaohjauksesta on tarttunut mukaan matkan varrella?

Onnistuminen edellyttää sekä hyvää yhteistyötä asiakkaan kanssa että asiakkaan taustan ymmärtämistä. Tämä luo pohjan onnistuneelle ohjaukselle. Etäohjauksessa on huomioitava kuinka paljon asiakkaan odotetaan tekevän viikottain ja ohjelman aikana. Tehtäviä on annosteltava ‘sopivasti’ jotta asiakas pysyy mukana mutta ei läkähdy.

Sopiiko itsepalvelu elintapaohjaukseen?

Sopii joillekin asiakkaille, mutta vuorovaikutteinen etäohjaus on mielestäni parempi. Etäohjaus sinänsä toimii mainiosti, siitä on paljon kokemusta korona-ajalta. Etäohjauksessa haasteena voi olla että ryhmän henkilöiden taustat ja tavoitteet ovat erilaisia. Tällöin ryhmä pitäisi eriyttää pienempiin ryhmiin joissa jäsenet ovat riittävän samanlaisia tai ainakin että tavoite on yhteinen.

Mikä on vertaistuen merkitys?

Vertaistuki lisää yhteenkuuluvuutta ja on hyvä osa etäohjausta. Hyvien vertaistukihenkilöiden löytäminen on ensiarvoisen tärkeää elintapaohjauksen onnistumiselle. Vertaistukihenkilöille on myös tarjottava tuki, koulutusta ja jonkinlainen korvaus. Korvaus voi olla vaikkapa ilmainen edistyneempi hyvinvointiohjelma.

Mitä yhteistyötä teet coach4pron kanssa?

Teen ohjelmia elintapaohjaukseen ja lisäksi ohjaan pilottiasiakkaita. Ohjelmissa keskitytään liikuntaan, lepoon ja ravintoon. Lisäksi olen tehnyt Ohjaajan käsikirjan, johon on koottu käytännön ohjeita elintapaohjaukseen. Tämän lisäksi työn alla on sekä itsepalveluohjelmia että ohjaajavetoisia ohjelmia. Ohjelmat testataan pilottiasiakkailla, kerätään palaute ja sen jälkeen ne muokataan siten, että ne ovat julkaistavissa asiakkaiden käyttöön. Ohjaan myös tarvittaessa oikeita asiakkaita.

Kiinnostuitko aiheesta, ota meihin yhteyttä!