Tyypin 2 diabetes on noussut viimeisten vuosikymmenien aikana kansantaudiksi Suomessa. Pitkään sitä on pidetty kroonisena eli parantumattomana tautina. Taudin taustalla on insuliiniresistenssi, jossa keho ei reagoi normaalisti insuliinihormoniin, jolloin veren glukoositasot lähtevät nousuun.  Tautia hoidetaan tyypillisesti jatkuvalla verensokeria alentavalla lääkityksellä. Viime vuosina on kuitenkin osoitettu, että kehon kyky reagoida insuliiniin voidaan monessa tapauksessa palauttaa pitkänkin sairasjakson jälkeen. 

Vasteen perustajien Maiju ja Tuomas Javanaisen haastattelu

Vaste Oy:n ovat perustaneet Maiju ja Tuomas Javanainen. Heillä molemmilla on peruskoulutus yliopistosta, Maijulla pääaineena farmasia ja Tuomaksella biokemia. Vasteen hoitomalli on kuitenkin kehittynyt Tuomaksen vuosia kestäneestä tutkimustyöstä.

– Olemme molemmat mukana asiakastyössä. Maiju vastaa myös asiakkaiden lääketurvallisuudesta hoitojaksojen aikana ja varmistaa näin turvallisen elämäntapamuutoksen, Tuomas toteaa.

Vaste on tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän hoitoon erikoistunut yritys.

– Jokaiselle asiakkaalle tehdään henkilökohtainen hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelma perustuu ennen hoidon aloitusta tehtäviin verikokeisiin, joiden perusteella voidaan päätellä asiakkaan lähtötilanne. Verikokeiden lisäksi otetaan huomioon mahdolliset muut sairaudet ja elämäntilanne, Maiju kertoo ja jatkaa,

– Tavoitteena on saavuttaa remissio eli insuliinisensitiivisyyden palauttaminen. Hoitojakson jälkeen asiakas pääsee eroon diabeteslääkityksestä ja veriarvoista nähdään, että veren glukoosipitoisuus (HbA1c) on terveen tasolla.   

picture of Maiju and TuomasVaste Oy:n perustajat Maiju ja Tuomas Javanainen. Kuva, Juha Rimpeläinen.

Tällä hetkellä asiakkaat maksavat klinikkamaksun itse.

– Visiomme on kuitenkin se, että hoitomallimme on laajasti tunnustettu ja vakiintunut työkaluksi perusterveydenhuoltoon ja tuottaa taloudellista hyötyä Suomen terveydenhuoltojärjestelmään sekä hyvinvointia diabetespotilaille ja riskiryhmään kuuluville, Tuomas toteaa.

Kustannukset yhteiskunnalle

Diabeteksen kustannukset yhteiskunnalle ovat olleet kasvussa jo pitkään. Vuonna 2011 diabeteksen aiheuttamat sairaanhoidon kulut olivat 9% koko terveydenhuoltomme kustannuksista. Diabeteksen hoito, kun siihen liittyy lisäsairauksia, maksaa vuodessa noin 5700 euroa/henkilö.

Itä-Suomen yliopiston professori Janne Martikaisen johtama tutkimusryhmä julkaisi 12.3.2020 raportin ehkäisytoimien säästöpotentiaalista tyypin 2 diabeteksessa. Tähän riskiryhmään kuuluu Suomessa 40–80-vuotiaista 700 000 henkilöä. Odotetut elinaikaiset liitännäiset yhteiskunnalliset kokonaiskustannukset ovat nykyarvossa lähes 9 miljardia euroa. Elintapa-interventioiden avulla kokonaiskustannuksia voitaisiin vähentää miljardilla, jopa kahdella miljardilla eurolla, kertoo Martikaisen työryhmän raportti.

Vasteen poikkeava palvelu

– Mikään muu taho Suomessa ei tarjoa tällaista intensiivistä ja jatkuvaa seurantaa sekä etäohjausta. Asiakkaaseen ollaan yhteydessä 5-6 kertaa päivässä. Seuraamme päivittäin tiettyjä biomarkkereita. Kerran viikossa mitataan vyötärönympärys ja paino. Asiakas mittaa itse, ottaa valokuvat ja laittaa valokuvat Coach4Pro-järjestelmän kautta ohjaajalle, sanoo Maiju ja jatkaa,

– Asiakas voi milloin tahansa ottaa yhteyttä ohjaajaan ja kysyä neuvoa ohjaajalta. Kun viestit ja data ovat tallessa, voidaan myös seurata, miten hoito on edistynyt. Hoidon hienosäätö, tuki ja tarvittaessa interventio perustuvat koko ajan kertyvään dataan. Interaktiivisuus on tällaisessa palvelussa kaiken A&O.

Vasteen asiakastyytyväisyys on erittäin korkea.

– 94% asiakkaistamme suosittelisi Vaste Klinikan hoitojaksoa metabolisista sairauksista kärsiville henkilöille. Elämäntapamuutoksella on myös pysyvyyttä. 88% asiakkaistamme jatkaa uutta elämäntapaansa intensiivisen hoitojakson jälkeen. Myös elämänlaatu paranee hoitojakson jälkeen. Hyvinvointi ja arjessa jaksaminen ovat asioita, joita asiakkaamme arvostavat, sanoo Tuomas.

Coach4Pro:n järjestelmä

– Tärkein yksittäinen ominaisuus on suljettu järjestelmä ja sen mukanaan tuoma tietoturva. Toinen seikka on, että meillä on käytössämme historiadataa, jota analysoimalla palvelua voi kehittää jatkuvasti. Viestintäominaisuudet ovat hyvät ja palautteen antaminen on helppoa, Tuomas toteaa.

Missio

Vaste haluaa antaa mahdollisimman monelle suomalaiselle mahdollisuuden saavuttaa remissio tyypin 2 diabeteksessa ja ennaltaehkäistä taudin kehittyminen.

– Meillä on myös velvollisuus kertoa kaikille suomalaisille, että tyypin 2 diabeteksen ei tarvitse olla kroonisesti etenevä sairaus, vaan siitä on mahdollista parantua. Haluamme myös edistää muutosta metabolisten sairauksien hoitosuosituksissa, Maiju kertoo ja jatkaa,

– Toimimme vaikutus- ja tulosperusteisesti, niin kuin terveydenhuollon niin julkisella puolella, kuin yksityiselläkin tulisi toimia. Jos asiakkaalla on esimerkiksi tyypin 2 diabetes ja hän noudattaa hoitosuunnitelmaa eikä saavuta remissiota, saa hän rahat takaisin. 

Lue lisää Vaste Oy:stä osoitteessa www.vastehealth.fi